Врачанка е в епицентъра на смъртоносния вирус в Китай, вижте коя е тя

Врачанка е в епицентъра на смъртоносния вирус в Китай, вижте коя е тя Млада жена от Враца е в епицентъра на смъртоносния коронавирус в Китай, научи агенция BulNews. 
Пето денонощие Преслава Пешкова от Враца е под карантина в студентско общежитие в излолирания китайски град Ухан. Припомняме, че оттам тръгна заразата с опасния коронавирус. 
Преслава учи в Щутгарт и е на обмен в китайски университет, заедно с двама нейни колеги от Германия.  
„Аз съм тук от края на септември месец, тъй като съм по обмен. В нощта на 23 януари родителите ми смениха билета, за да се върна на 31 януари, тъй като ситуацията с вируса стана по-сериозна. Няколко часа по-късно – в ранните часове на 24 януари, един приятел ми съобщи, че ще блокират Ухан в 10 часа сутринта и излизането от града няма да е възможно. Тъй като съм с двойно гражданство, аз се обадих на немското посолство да питам дали могат да ми потвърдят тази информация, защото обмислях да си стегна багажа, да отида на гарата и евентуално да се измъкна, и да чакам полета на 31 януари, който е от Шанхай“, разказва тя. 
В последните часове преди Ухан да бъде блокиран един от колегите й решава спешно да напусне, без да чака потвърждение на информацията от немското посолство. 
„Той реши да не чака и успя да се измъкне и да си тръгне“, казва врачанката. 
Очаква се и другият й колега да замине днес. 
Когато германските власти потвърждават за карантината за Преслава вече е късно да напусне. 
„В стаята в общежитието с мен нищо не се случва. По цял ден си седя вкъщи, гледам филми, чета книги. Чакам“, разказва за престоя си младата жена. 
По думите ѝ, за опасния вирус студентите в кампуса се информират от медиите. Според нея в Ухан се прекалява с истерията около вируса.
"С вируса се прекалява, както обикновено. Раздаваха ни китайски чай, с който да предпазим имунната ни система. Месните и животински продукти трябва да са добре сварени. Днес трябваше да си тръгнат американците, но това не се случи. Утре излита по план самолетът на французите, но не сме сигурни дали и това ще се случи", заяви Преслава. 
Тя споделя и разочарованието си от немското посолство. 
„Тъй като съм с двойно гражданство очаквах, че Германия като една доста силна държава ще направи всичко възможно да ни измъкне от тук, но до момента нямам никаква информация и никой не се е свързал с нас. На колегите от българското посолство съм много благодарна, тъй като те поддържат връзка с нас и ни информират ежедневно. 
За нея не остава друго, освен да чака. Въпреки мащабите на блокирания 10-милионен град, властите в Китай доставят на гражданите храна, вода и стоки от първа необходимост. 
28.01.2020, 09:50 часа
6507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha