Изкуствен интелект ще брои посетителите във Венеция

Изкуствен интелект ще брои посетителите във Венеция Венеция е първата туристическа дестинация, която страда от прекалено голямо количество туристи, т. нар. overtourism. По тази причина градът пуска в употреба автоматизирана система за контрол на потока от посетители, съобщава руският сайт за туристически новини АТОР.
Властите във Венеция са монтирали по сградите и стълбовете за улично осветление първите 34 стереоскопични сензори с камери, способни да „броят” хората”, като разпознават не лицето, а силуета на човека. Според градската управа, тези данни ще помогнат не само да бъде получена точна информация за броя туристи, но и ще послужат като основа за вземането на решение за регулиране на туристическия поток.
Те ще дадат възможност властите да затварят своевременно улици или да пренасочват хората по други маршрути с цел избягване на стълпотворение в центъра.
Устройствата са поставени из целия град от входа до най-популярните туристически дестинации, които през активния сезон се превръщат в критични зони. Информацията се събира в „умна” стая в управлението на градската полиция. Там изкуственият интелект анализира на всеки 5 секунди броя на посетителите и скоростта на придвижването им.
Информационната система ще помогне по-точно да бъдат определени границите на активния туристически сезон. От това ще зависи колко туристи ще платят, за да влязат във Венеция. От 1 юли 2020 г. започва да действа заплащането на такса за посещение на града, като размерът ѝ ще зависи и от датата на пътуването.
Най-трудно при въвеждането на новата система се оказало намирането на подходящи места за монтиране на датчиците, тъй като много сгради, мостове и улични фенери са признати за културно-историческа ценност и използването им за такива цели е забранено.
Системата за преброяване на посетителите ще заработи през февруари по време на фестивала във Венеция.
04.02.2020, 13:10 часа
564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha