След грипа: Варицела и морбили плъзнаха из Видинско

След грипа: Варицела и морбили плъзнаха из Видинско След като отмина грипната епидемия във Видинско, нова зараза е плъзнала в областта.
От Регионалната здравна инспекция сигнализират за покачване на регистрираните случаи на варицела и морбили.
Само за изминалите няколко дни са отчетени 11 заразени с варицела, както и 3 заболели от морбили. 
От РЗИ отчитат и 4 нови случая на ентероколити и 1 нов заразен с туберкулоза.
Спрямо предходната седмица броят на заболелите със заразни заболявания се е завишил. За отминалия отчетен период са регистрирани 14 нови случая на зарази, докато през последните дни цифрата е нараснала до 19. Регистрирани са и нови 59 случая на остри респираторни заболявания, като отново децата между 0-4 и 5-14 преобладават сред пациентите. 
Припомняме, че морбили и варицела представляват вирусни инфекциозни заболявания, причинителите на които обаче са различни. Общото между тях е, че са силно заразни, протичат с обрив и често с висока температура и могат да доведат до развитие на редица усложнения, както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект. 
Механизмът на разпространение е въздушно-капков, което означава, че вирусите се предават лесно от дете на дете при кихане, кашляне, говорене. Затворените помещения и струпването на много деца на едно място, както в детските ясли и градини, благоприятстват разпространението им.
Имунитетът, който се изгражда след преболедуване и при двете заболявания, е дълготраен, за цял живот. Това означава, че повторно инфектиране не е възможно.
11.02.2020, 08:30 часа
1606 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha