Вижте какви полезни действия има ментовото масло

Вижте какви полезни действия има ментовото масло Етеричното масло от мента се извлича от листата на ментата и се използва за различни цели. То има остра миризма, заради която маслото има освежаващо действие. Основните химични елементи на маслото са ментол и ментон.
Маслото от мента може да се употребява при синдрома на раздразненото черво (IBS). То представлява стомашно неразположение, което включва симптоми като коремна болка, диария, запек и други. Маслото още помага при гадене и други проблеми с храносмилането. За целта то трябва да се разреди и малко количество от него да се втрие зад ухото. Така се намалява чувството за гадене. Маслото също потиска апетита и стимулира усещането за пълнота в стомаха.
Маслото от мента помага още при обикновена настинка, главоболие в резултат на напрежение и мигрена. То има отхрачващи свойства, които почистват носния канал и допринасят за свободното дишане.
За етеричното масло от мента се смята, че засилва циркулацията на кръвта и намалява нервното напрежение. Освен това вдишването му намалява чувството за агресия и раздразнителност и допринася за спокойствието и хармонията в тялото и душата. Вдишването му още може да засили концентрацията.
Маслото от мента много често се използва и в козметичните продукти, тъй като то намалява продължителността на сърбежа на кожата и същевременно го облекчава. Етеричното масло от мента елиминира бактериите, когато се нанася върху кожата, благодарение на антибактериалните му свойства. Може да се нанася и върху разширените пори, тъй като има стягащо действие. То още намалява зачервяванията и възпаленията.
Маслото се използва и често в шампоаните, защото стимулира растежа на косата, но и премахва пърхота. Това се дължи на основния компонент на маслото, ментолът, който увеличава притока на кръв към скалпа.
Трябва да се знае, че етеричното масло от мента не трябва да се приема през устата, тъй като има някои възможни нежелани реакции като киселини, гадене и повръщане. В много редки случаи, когато маслото от мента се прилага върху кожата, може да причини дразнене или обрив. Затова дори при най-малките притеснения за реакция на кожата към ментовото масло, първо трябва да се направи тест.
11.02.2020, 16:40 часа
690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha