Ковачки проговори: Не се страхувам да съм в България

Ковачки проговори: Не се страхувам да съм в България Не се страхувам да съм в България и да работя в България, защото това е моята родина. Не смятам да напускам България. У нас не е трудно да говори бизнесът. Има два типа бизнесмени - такива, каквито обичат да говорят и такива, каквито работят. Но тъй като в последно време моето име се спрягаше доста, мисля, че е крайно време човек да излезе и да защити своята позиция. Това заяви бизнесменът Христо Ковачки, коментирайки въпроса има ли "енергийна мафия" у нас.
Той сподели, че денят му е започнал "странно".
"Гледах по господин Домусчиев, който поиска днес оставките на шефовете на ТЕЦ "Марица". Но аз спирам до тук. За мен това поведение е доста странно. Защото не смятам, че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката", заяви гостът.
Според него България има най-ниската цена на електроенергия в региона.
"От друга страна, ако погледнем анализ на Евростат, от гледна точка на крайните потребители в ЕС - в България цената на електроенергията за битовите потребители е много добра", отбеляза Ковачки.
Ковачки изтъкна, че енергийните борси са свързани и енергията "няма как да бъде държана за българския потребител".
"Ако цената й е по-висока в Унгария, тя заминава за Унгария, ако в Гърция е по-висока - заминава за Гърция. Всичко това е предпоставка да се търси най-евтината енергия и тя да заминава в посока на по-скъпитеценови пазари. Т.е. колкото ние да наливаме в нашата борса, ако цената на борсата в другите страни е по-висока, тя ще замине за там".
На въпрос дали изкупува на едро енергия и играе ли с шефа на енергийната борса, той заяви: "Българската енергийна борса всъщност е една компания, която управлява половината борси в Европа. Не виждам как някой може да спекулира с нея. Няма как да направиш такава система".
12.02.2020, 09:40 часа
710 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha