Ако страдате от безсъние, не яжте сладко вечер

Ако страдате от безсъние, не яжте сладко вечер Страдате от безсъние?! Една ревизия на хранителния режим може да изясни причината, става ясно от изследване на научен екип от Колумбийския университет на САЩ, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.
Прекомерното съдържание на рафинирани въглехидрати в дневното меню повишава риска от проблеми със съня, коментират учените. В тази група попадат белият хляб, сладкарски и захарни изделия,газирани напитки. 
Това не е първото изследване, което прави връзка между безсънието и простите въглехидрати. Досега резултатите обаче бяха противоречиви. Не беше ясно и дали голямото количество консумирани прости въглехидрати причинява безсъние или самото безсъние кара хората да посягат към сладкото. 
Затова екипът на Джеймс Ганглиш провежда анализ на данните от 53 069 жени в постменопауза. Резултатите им показали, че тези от тях, които хапвали повече рафинирани въглехидрати и особено добавяли захар се оплаквали от безсъние по-често. Това може да се дължи на високия гликемичен индекс на тези храни, при които се получава рязък скок на нивата на кръвната захар и нейния последващ спад. 
Когато нивото на кръвната захар се повиши организмът започва да синтезира инсулин, а когато тя падне организмът започва да отделя адреналин и кортизол, хормоните на стреса и "бойната готовност", които вредят на съня, обяснява авторът на изследването.
Дамите, които редовно консумирали въглехидрати в естествената им форма, тоест в менюто си включвали достатъчно плодове, много по-рядко докладвали за проблеми със съня.
Плодовете са сладки и съдържат плодова захар, но целулозата в тях забавя усвояването ѝ, което и предотвратява резкия скок на кръвна глюкоза. 
Независимо от това, че данните засягат само жени в постменопауза, според учените изводите са валидни за всички, тъй като простите рафинирани въглехидрати предизвикват повишаване на стойностите на кръвна захар при всеки организъм.
За да се редуцира максимално рискът от безсъние заради захари, препоръчително е консумацията им да бъде изместена в часовете преди 16.00 за деня и ако по това време обичайно се провежда плодова закуска, то да се приключи тогава със сладкия вкус.
Подходящата и здравословна вечеря включва постно зеленчуково ястие и кисело мляко или сирене.
28.02.2020, 15:10 часа
876 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha