Общинският съвет и община Мездра се ангажираха да прилагат 12-те принципа за добро демократично управление на местно ниво /снимки/

Общинският съвет и община Мездра се ангажираха да прилагат 12-те принципа за добро демократично управление на местно ниво /снимки/ С Решение №56/ Протокол №5/ 27.02.2020 г. общинският съвет и община Мездра приеха и се ангажираха да прилагат в своята дейност дванадесетте принципа за добро демократично управление на местно ниво.
А именно:
1. Честно провеждане на изборите, представителност и гражданско участие;
2. Отзивчивост;
3. Ефикасност и ефективност;
4. Откритост и прозрачност;
5. Върховенство на закона;
6. Етично поведение;
7. Компетентност и капацитет;
8. Иновации и отвореност за промени;
9. Устойчивост и дългосрочна ориентация;
10. Стабилно финансово управление;
11. Човешки права, културно разнообразие и социално единство;
12. Отчетност.
Тези принципи са в основата на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която е приета от Република България и се прилага успешно в продължение на повече от дванадесет години. Тяхното приемане и прилагане от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.
Със същото решение Общинският съвет даде съгласие Община Мездра да участва в Петата процедура за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво и възложи на Кмета на Община Мездра да предприеме всички необходими действия за създаване на необходимата организация за подготовка и кандидатстване на общината в процедурата за присъждане на Европейския етикет, както и да подаде заявление за участие на общината до председателя на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, съпроводено с всички изискуеми документи.
Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, като управлението се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа и валидни за всички държави членки. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.
28.02.2020, 16:41 часа
744 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha