И в Моравица отбелязаха подобаващо 142-ата годишнина от Освобождението на България /снимки/

И в Моравица отбелязаха подобаващо 142-ата годишнина от Освобождението на България /снимки/ Жители и гости на второто по големина село в община Мездра - Моравица, отбелязаха подобаващо 142-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго. Организатори на проявата бяха местното Кметство, Основно училище „Васил Кънчов“ и Народно читалище „Светлина 1926“. 
Честването на националния празник започна с авто-мото шествие, което тръгна от емблематичния за това населено място самолет, разположен на входа откъм Мездра и Руска Бела, премина по улиците на селото и спря пред войнишкия паметник, където се състоя общоселско тържество. 
За мястото и значението на 3 март 1878 г. в българската история говориха кметът на Моравица Росен Ценов и Рени Влахова, директор на ОУ „Васил Кънчов“. Ученици от моравишкото школо изнесоха литературно-музикална програма, посветена на Деня на Свободата, а младата народна певица Елена Митова изпълни песента „Ясен месец веч изгрява“. 
Гости на тържеството бяха секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева, общинският съветник Десислава Костова и Велислава Маринова, главен експерт в Община Мездра. 
Празненството завърши с поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник, въздигнат в центъра на селото през 1936 г. 
В навечерието на 3 март, в три поредни вечери, в салона на училището бяха прожектирани българските игрални филми „Време разделно“, „Козият рог“ и „Под игото“. 
04.03.2020, 15:50 часа
938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha