БАН прави разработки, ще съдейства за производството на маски заради коронавируса

БАН прави разработки, ще съдейства за производството на маски заради коронавируса БАН прави разработки, свързани с получаване на нови материали, които могат да помогнат за производството на предпазни маски. Това обясни председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски след заседанието на Министерския съвет.
Той уточни, че става въпрос за масово производство на маски и учените са обещали съдействие.
„В два от институтите ни, по органична химия и по полимери, има такива разработки. Едната е свързана с получаване на активно вещество, което да очиства въздуха, слага се вътре в маските и да бъде сменяемо, на базата на активен въглен и на рециклиране на материали. Другото е разработването на филтри на нано ниво“, внесе разяснения Ревалски.
Той добави, че още днес предстои министърът на икономиката да организира среща с бизнеса и да се види как може да стартира производството в близките дни.
Акад. Ревалски съобщи още, че БАН сформира група от специалисти, която да бъде в помощ на кризисния щаб за коронавируса.
По-рано на заседанието на Министерския съвет стана ясно, че българска фирма разработва молекула за обработване на коронавируса. БАН ще съдейства като предостави на разположение суперкомпютъра, каза още акад. Ревалски.
10.03.2020, 15:20 часа
1313 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha