Коронавирусът е много опасен за хора със сърдечни проблеми

Коронавирусът е много опасен за хора със сърдечни проблеми „Има няколко лекарства, които се тестват в световен мащаб. Това се случва в САЩ, Италия и Франция. Най-големи надежди се възлагат на хининоподобните субстанции, но също така и за някои типични антивирусни препарати. От няколко дни има и проучване за лечение със серум от вече оздравели пациенти. Това не е нова методика, тя се прилага още от 1918г., когато е била огромната грипна епидемия отнела животи по цял свят“, каза един от най-добрите кардиолози у нас проф. Иво Петров.
Той обясни, че в такава критична ситуация се изпробват множество варианти. Поради това, че отговорността е много голяма е трудно да се създаде бързо някакъв вид лечение.
„България има няколко изключително добри фармацевтични фирми с големи заводи. Предполагам, че производството на тези лекарства ще бъде възможно. Искам отново да подчертая, че такъв медикамент няма да е панацея. Той ще намалява симптомите при засегнатите пациенти. Няма да е лекарството, което да отговаря, като ключ на ключалка. Такъв вид терапия ще бъде създадена след не по-малко от 2 години“, добави Петров.
"Има категорична статистика, най-вече от Китай, статистиката между тези, които са оздравели и тези които са починали, на базата на китайските проучвания и показва, че 43% от всички заболели са имали предходни сърдечно-съдови проблеми и за съжаление при 59% от починалите се установява повреда на миокарда, и в само 7% от оздравелите се установява повреда на миокарда. Явно миокардната тъкан е податлива на възпаления и се получава директен миокардит т.с възпаление на миокардната тъкан, както и стимулиране на тромбообразуването, тромбози на артериите на сърцето, ритъмна патология. Различни са сценариите, но това са фактите", обясни професор Петров.
Не трябва да се прекалява дозата при лечението с лекарства на хининова основа, защото те за съжаление те са рисови при ритъмни разстройства, предупреди професорът.
„Те увеличават риска от фатално ритъмно нарушение, особено когато се вземат във висока доза и продължително време. Именно поради това моят апел е тези медикаменти, които вече са на разположение в болничните заведения, да се прилагат при пациенти със средно тежки симптоми“, каза още той.
„Уязвими са всички пациенти, които са имунно компрометирани и тези с хронични заболявания", категоричен е професорът. 
23.03.2020, 11:50 часа
1276 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha