От ППМГ „Академик Иван Ценов“ във Враца излязоха с информация за дистанционното обучение

От ППМГ „Академик Иван Ценов“ във Враца излязоха с информация за дистанционното обучение От ППМГ „Академик Иван Ценов“ във Враца излязоха с информация за дистанционното обучение в учебното заведение. 
Ето текста без редакторска намеса: 

На фона на събитията, свързани с епидемията и извънредното положение, обществото ни има остра нужда от стабилност и от добри новини. С гордост можем да констатираме, че образователната система се превърна в източник и на двете. В рамките на един уикенд след вземането на решението за дистанционно обучение хиляди български учители показаха на България, че могат да го направят. Че децата и родителите могат да бъдат спокойни. Че нещата в образователната система продължават да се случват. Учителите го направиха, работейки десетки часове наред, за да изберат и подготвят платформите за електронно обучение, които ще използват и за да подготвят съдържание за тях. 
В някои училища системата за онлайн образование заработи бързо и безпроблемно още от понеделник сутринта. Едно от тях е врачанската профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“. Няколко са факторите, които успокоиха прехода там и го лишиха от драматизма и напрежението, които ни притесняват толкова много тези дни.
На първо място сред тези фактори са добрата координация и съвместните усилия на Министерството на образованието, РУО и гимназията за дигитализация на образователния процес. Добре планирани, последователно осъществени усилия не от вчера и от миналия месец, а от няколко години насам. Щедро отпуснат от образователното министерство и внимателно разпределен в училището технологичен и финансов ресурс, който успя да  осигури така необходимото спокойствие в напрегнат момент. Спокойствие за всичките три страни, участващи в образователния процес – учениците, родителите им и учителите.
Заради самия профил на ППМГ „Академик Иван Ценов“ нейните ученици добре познават „образованието в мрежата“. Проектно базираното обучение, облачните технологии, онлайн комуникацията между учениците, между тях и учителите или в рамките на  смесени екипи във виртуална среда работят тук от достатъчно дълго време. Математика, физика и астрономия, природни науки, история, български език и литература – това са само част от предметите, които са част от дигитализацията на образователния процес в гимназията. 
С ясното съзнание, че подготвени и мотивирани ученици има, когато самите учители са подготвени и мотивирани, ръководството на ППМГ „Академик Иван Ценов“ активно участва в усилията на Министерството на образованието за повишаването на квалификацията на учителите. Поредицата от обучителни семинари и квалификационни курсове, проведени в рамките на последните години, дават  резултат сега, когато е най-необходимо.
Едно добре работещо в дигитална среда училище е невъзможно без партньори и координация. В ППМГ „Академик Иван Ценов“ партньорството е налице: Министерството, РУО, издателствата, Училищното настоятелство, екипът в училище. Координацията и планирането също са налице и затова не е изненада фактът, че тук онлайн обучението работи вече повече от седмица без напрежение и драматизъм. В основата на всичко това е усещането за общност – общността, на учениците, родителите, учителите, институциите.
Дистанционното обучение в ППМГ се реализира основно с приложението Classroom, което е част от облачните технологии на Google, и всички модули на електронната платформа SHKOLO.BG. В своята работа учителите използват електронните учебници на издателствата, с които гимназията работи, платформата за провеждане на онлайн занятия ZOOM, допълнителни материали от платформите Уча.се и Кан Академия, както и свои собствени материали по учебните предмети, по които преподават.
Специално за засиленото обучение по математика в гимназията учителите по математика използват комбинация от платформи и електронни ресурси, включително възможностите на онлайн бялата дъска за формули, чертежи, вектори, мерни единици и др. CalcMe.
Използването на облачните технологии е достъпно и не представлява трудност за нашите ученици. За да използват виртуалните класни стаи, те направиха регистрация в Gmail. С този акаунт имат достъп до облачните приложения на Google: Google Docs, Drive и Gmail. С Google Classroom образователните средства са лесни за употреба и достъпни за всички. Интерфейсът на класната стая на Google е с вариант на български език, с интуитивен и изчистен дизайн. Учителите бързо и ефективно успяват да преподават качествено. Освен да създават теми, да качват материали, да създават и проверяват задания на учениците, да задават въпроси и да оставят съобщения, имат възможност веднага да получат обратна връзка от своите ученици, да видят кой е предал домашната си работа навреме и кой със закъснение, да се свързват с тях в реално време, което значително подобрява комуникацията между ученици и учители.
Благодарение на модулите „Съобщения“ и „Бележки“ в електронния дневник Школо и групите на класовете учителите са в постоянна връзка с родителите на своите ученици.
Разбира се, динамично променящата се обстановка тези дни изправя и ще продължи да изправя общността на ППМГ „Академик Иван Ценов“ пред нови предизвикателства. Но с опита и натрупания досега потенциал, с търпение, креативност и позитивизъм тези изпитания ще продължат да бъдат преодолявани. 
Благодарност за учителите, и за родителите, които ни подкрепят и за всички партньори, благодарение на които това се случва. И поздравявам учениците, с пожелание за ефективно и приятно учене! Пролетта идва, ще има време за спорт ,разходки и срещи с приятели! А сега останете си у дома и бъдете здрави!
До скоро в училище!
24.03.2020, 16:40 часа
1465 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha