Деница Сачева: Мярката 60 на 40 ще обхване всички сектори, засегнати от кризата

Деница Сачева: Мярката 60 на 40 ще обхване всички сектори, засегнати от кризата Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60 на 40, обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Държавата пое ангажимент да осигури за определен период 60% от трудовите възнаграждения на онези работници, които са заплашени от съкращения заради епидемията от COVID-19, за да се запазят работните им места.
„Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента“, обясни министър Сачева.
Според нея най-дългосрочните прогнози за негативното отражение на кризата отиват до 18 месеца.
Сачева допълни, че целта на държавата е бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.
За финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 милиона.
Социалният министър допълни, че от началото на кризата с коронавируса регистрираните безработни са около 6 500 души, а само за вчерашния ден те са били 1 208. В числата с безработицата се включвали и българите, завърнали се от чужбина, защото много от тях са се прибрали у нас, тъй като били съкратени от работа.
25.03.2020, 10:20 часа
995 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha