Десетки жалби срещу заповедта за задължително носене на маски заляха съда

Десетки жалби срещу заповедта за задължително носене на маски заляха съда Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места, под заплаха от 5000 лева глоба.
Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.
В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.
"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.
Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.
Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.
"Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея, Израел и големите държави", каза обаче Мутафчийски и изтъкна, че от вчера същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.
31.03.2020, 11:43 часа
1819 1
Коментари

haha

31.03.2020, 12:10 часа
Някога бяха-милиционери!Сегашните са полицаи! Само аз ли НЕ виждам разликите?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha