На вниманието на прокуратурата! Сайтът на фалиралия „Конкурент“ предизвика масова психоза в Мездра, от общината успокояват хората

На вниманието на прокуратурата! Сайтът на фалиралия „Конкурент“ предизвика масова психоза в Мездра, от общината успокояват хората Сайтът на фалиралия всекидневник „Конкурент“ онзи ден съвсем съзнателно предизвика масова психоза в Мездра, установи проверка на агенция BulNews.
Във вторник електронният портал на изданието публикува непроверената информация за установен болен от коронавирус и подлуди жителите на железничарското градче. В момента хората са изключително чувствителни по темата със смъртоностната зараза и е достатъчна малка искра, за да се възпламени обществото.
Точно това се случи след „ексклузивната“ фалшива новина за жена, която е пациент в местната болница и се очаква да „запали“ града със заразата. Още самото заглавие на материала „Само в „Конкурент”! Жена може да „запали” заразяване с COVID-19 в Мездра“ е подвеждащо и манипулативно, тъй като от самия текст става ясно, че подобно нещо няма как да стане. С половин уста главният редактор Георги Александров, популярен като Гошо Синдика, признава, че публикуваните твърдения не са от нито една институция, но въпреки това той пуска свободните си съчинения, криейки се зад „май“, „сигурно“, „неофициално“ и т.н.
Сензационната „новина“ бе така съшита с „бели конци“, че нито една местна медия не си позволи да я тиражира, тъй като ясно личеше манипулативният й характер.
На следващия ден – сряда, от същия сайт явно бяха преценили, че паниката не е на достатъчно ниво и гръмнаха с ново страшно заглавие: „Докато чакат резултати за Covid-19, взеха нови проби в Мездра“. Това окончателно нагрети напрежение в обществото и по тази причина общината бе принудена да разпространи официално обръщение към гражданите да не се паникьосват: „Община Мездра призовава гражданите да се доверяват само на официална, достоверна и проверена информация относно разпространението на COVID-19 в Република България и противоепидемичните мерки за борба със заразата, и да не ползват недостоверни източници на информация“. На разбираем език това означава, че кметът Иван Аспарухов казва на своите съграждани да не вярват на сайта на „Конкурент“, тъй като той е ненадежден източник на информация.
По-късно вчера Гошо Синдика пусна материал с безличното заглавие „Излезе втората проба на жената от Мездра“, от който става ясно, че нито жената е болна от коронавирус, нито някой ще „запали“ Мездра.
Така лъсна меракът на умиращия сайт да трупа трафик за сметка на чувствата на читателите си.
По стандартите на добрата журналистика, този материал изобщо не трябва да стига до хората, тъй като няма нито един потвърден факт в него. Всеки ден при изследванията на пациенти с бърз тест има съмнения за коронавирус, но те не се обявяват от РЗИ и лекарите, докато не бъдат потвърдени чрез PCR метода. Едва след това институциите публикуват официална информация и я съобщават на пресконференциите на ген. Мутафчийски.
Съмненията за жената в Мездра са едни от стотиците, които излизат при бърз тест, но след това остават непотвърдени от допълнителните изследвания. Няма никаква причина която и да е медия да тиражира това като сериозна новина, освен една – трупането на трафик. Точно по тази причина „Конкурент“ два дни полагаше сериозни усилия чрез своите публикации да всява паника в Мездра. 
Не за първи път Гошо Синдика пуска непроверена „сензационна“ информация, която след това опровергава с половин уста. Точно този маниер на работа докара всекидневника до фалит и очевидно той ще бъде използван, докато дребничкият главен редактор ръководи изданието.
В конкретния случай обаче става въпрос за публикуването на манипулативна информация по време на извънредно положение. Нарушението е изключително тежко, тъй като е тиражирана неокончателна, неофициална, непотвърдена информация, с която е предизвикана масова паника в обществото.
В Мездра вероятно има кадърни юристи, които да подадат сигнал до районната прокуратура за престъпление по чл. 326 от НК. С оглед на високата обществена опасност на деянието, магистратите могат да привлекат към наказателна отговорност длъжностното лице, което със своите действия е предизвикало паника и безпокойство в обществото. Доказателствата продължават да са налични на сайта на „Конкурент“.
Това е единственият начин да се спре практиката на Гошо Синдика да трупа трафик чрез фалшиви новини по време на извънредното положение.
Търсят се смели граждани и работливи прокурори, които да застанат като стена пред фабриката за ментета на умиращия „Конкурент“.
16.04.2020, 12:20 часа
5213 2
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha