Врачански мисирки! Кой и защо накара Гошо Синдика да изтрие материал в „Конкурент“ срещу „Монбат“?

Врачански мисирки! Кой и защо накара Гошо Синдика да изтрие материал в „Конкурент“ срещу „Монбат“? Късно в петък вечерта част от местните сайтове гръмнаха с новината за отказа на „Монбат“ да строи завод край Враца. Темата е особено чувствителна за жителите на областния център, след като стана ясно, че при бъдещото производство на акумулатори ще се отделят опасни отпадъци.
Електронният портал на фалиралия всекидневник „Конкурент“ обаче се открои със своето възторжено заглавие, от което човек би останал с впечатлението за решителната роля на медията за отказа на фирмата да реализира своите планове. Обикновено главният редактор Георги Александров, популярен в гилдията като Гошо Синдика, така крещи на своите читатели в редките случаи, когато е първоизточник на новина. Сега това не е така, тъй като той преписа сайта „Зов“, който извади първи неофициалната информация. Закон е, когато дребничкият журналист се бие в гърдите, че е някакъв фактор, той задължително да поставя вътрешен линк към предишна своя новина по същата тема. Сега линк няма.
Нещо повече. Ако човек се разрови в сайта на „Конкурент“ той няма да открие там нито дума за намерението на „Монбат“ да построи завод край Враца. Така ли е наистина?
На 4 април в него се появи материал с размазана снимка, посветен на темата за строителството на обекта, като бяха цитирани части от инвестиционното предложение на фирмата, внесено в РИОСВ. Особено се наблягаше на вредните отпадъци, които ще отиват в канализацията и природата.
И след това става нещо! В събота и неделя критичният материал бе видим в сайта, но в понеделник, / 6 април/, той изчезна. Неизвестно кой и по каква причина е оказал натиск над управителя Димитър Николов или над Гошо Синдика и новината бе изтрита. Във фейсбук остават тук-там следи, че е имало подобен материал, тъй като някои читатели са го споделили в профилите си. Именно по тази причина Гошо Синдика не може да постави линк към предишната си публикация по темата, тъй като тя липсва в сайта. А такава имаше.
Големият въпрос към врачанските мисирки от „Конкурент“ е защо новината беше изтрита толкова скорострелно? Що за журналистика е това да махаш критични материали под натиска на този или онзи? Било ли им е платено да изчезне темата за „Монбат“ или е оказан натиск, на който не са могли да издържат Мито Мухъла и неговият главен редактор? Все въпроси, на които едва ли обществото някога ще получи отговорите.
В този случай резилът е още по-голям, тъй като Гошо Синдика е председател на журналистическо дружество „Вратица“ и би трябвало да е за пример на колегите си. Вместо това той руши репутацията на професията, а в останалото време пише доноси до СБЖ срещу своите опоненти.
В европейските бели държави при такава груба манипулация на общественото мнение, редакторът подава оставка и си сменя професията. В този случай това едва ли ще стане преди Гошо Синдика окончателно да доубие вестник „Конкурент“. Трябва да изчакаме още малко…
27.04.2020, 10:30 часа
5606 3
Коментари

Пачо носа

27.04.2020, 18:59 часа
Доко, Доко, дай да захлебим нашто момче, за да има пари за психиатри. Уж беше корав, а даде фира баш накрая. Кой ще ни прокарва интригите, кой?!

Биляна

27.04.2020, 17:57 часа
На мястото на този човек аз щях да се скрия във вдън гори тилилейски. Знае ли някой дали Александров е добре психически?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha