Броят на заразените от Covid-19 в Турция спадна под 2 000 души за денонощието

Броят на заразените от Covid-19 в Турция спадна под 2 000 души за денонощието За пръв път от 30 март насам броят на заразените за едно денонощие в Турция с Covid-19 спадна под 2000 души.
Активните случаи в югоизточната ни съседка са около 63 000, след като от над 124 000 над 58 000 души са били излекувани. Само днес е било завършено лечението на почти 4500 души.
Днес леталните случаи са 78, с което общият им брой надхвърли 3300.
Статия в опозиционния вестник „Сьозджю“ твърди, че през март и април в Истанбул са били регистрирани 3600 смъртни случая повече, отколкото за същия период миналата година. Изданието се позовава на данни от гробищното управление на мегаполиса.
По-рано статия във вестник „Ню Йорк Таймс“, която твърдеше, че по-високият брой смъртни случаи може да е знак за по-широко разпространение на коронавируса, отколкото сочат официалните данни, беше отхвърлена от турския здравен министър като „построена на антитурска основа“.
В материал на журналистката Нурай Бабаджан, публикуван във в-к „Хюррийет“, се твърди, че се обсъжда затваряне на 15 областни центъра, сред които градовете Бартън, Бурдур, Гюмюшхане, Тунджели, в които от известно време няма регистрирани новозаразени. Целта на тази „карантина наобратно“ е в тях отвън да не бъде внесена заразата.
Междувременно днес Турция вдигна забраната за износ на апарати за обдишване. Високопоставен официален представител коментира, че това отразява намалялата нужда от респиратори в Турция.
За разлика от здравните, икономическите данни будят тревога. През април е бил регистриран рекорден дефицит на турското финансово министерство – 59,7 млрд. турски лири (около 16млрд. лв.). Общо от началото на годината задлъжнялостта на турския бюджет е 123 млрд. турски лири, което е най-високият показател за всички времена до момента.
Доклад на опозиционната Народнорепубликанска партия сочи, че 25% от работниците в Истанбул са загубили работата си; 2,5 млн. души не могат да работят дистанционно и са принудени да ходят на работа въпреки по-големия риск от заразяване.
Междувременно митническите власти в Истанбул днес заловиха ТИР с чуждестранна регистрация, който се е опитал нелегално да изнесе от Турция 760 000 маски, 1,3 млн. ръкавици, 8000 защитни костюма.
03.05.2020, 12:18 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha