Започна поетапно премахване на нерегламентираните сметища в община Мездра

Започна поетапно премахване на нерегламентираните сметища в община Мездра В изпълнение на Заповед №277/ 29.04.2020 г. на кмета на община Мездра и на Предписание от директора на РИОСВ - Враца за предприемане на ефективни действия за почистване и недопускане на нерегламентирани замърсявания с отпадъци (битови, строителни, биоразградими, отпадъци от опаковки, текстилни отпадъци и др.), Общинско предприятие (ОбП) „Чистота“ започна поетапно премахване на нерегламентираните сметища на територията на община Мездра, установени при извършени проверки от служители на Общинската екологична инспекция. 
На този етап са почистени нерегламетираните сметища под стопанския двор в село Боденец, между село Дърманци и село Лик, между село Зверино и село Игнатица, дерето при гробищния парк и на отбивката преди разклона за село Зли дол, под стопанския двор и помпената станция в село Крета, водосток в село Лик и в района на ж.п. спирка Ослен Криводол. 
В момента се работи по премахване на сметищата в м. “Ракошник” в землището на село Крапец, в кв. „Гаратa“, м. “Лакатa“ и под стопанския двор в село Люти брод и в участък от стария път Мездра - Моравица. 
Предстои да бъдат почистени тези в м. “Блъснати брег” в землището на село Горна Бешовица, в м. “Бряста” и под стопанския двор в с. Долна Кремена и в м. “Чумини колиби” в землището на с. Люти дол. 
След премахване на сметищата са поставени предупредителни табели, че  изхвърлянето на отпадъци на тези места е забранено и нарушителите подлежат на глоба. 
Съгласно Наредба за управление на отпадъците на територията община Мездра, приета с Решение №43/ 30.01.2020 г. на Общинския съвет, физическите лица, които изхвърлят отпадъци на неразрешени за това места, се наказват с глоба от 100 до 500 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица глобата е от 500 до 1 000 лв. 
С цел недопускане на нови нерегламентирани замърсявания, в кметската заповед се уточнява, че контролните функции по поддържане на чистотата в населените места е в правомощията на кметовете и кметските наместници. 
Междувременно служители на ОбП „Чистота“ продължават със собствена и наета техника подрязването на клоните и оформянето на короните на дърветата по градската улична мрежа. Днес бяха подкастрени дърветата по улица „Св. Патриарх Евтимий“ в кв. 101 на Мездра.      
 
13.05.2020, 14:59 часа
808 1
Коментари

Крапешчанин

14.05.2020, 09:24 часа
Елате в Крапец да видите, че е заобиколено отвсякъде с отпадъци, не е само в Ракошник, от всички страни е.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha