Военното министерство вади 400 млн. лв. за радари

Военното министерство вади 400 млн. лв. за радари Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията – закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева. Министерството ще иска проектът да бъде осъществен от български фирми, като вече са проведени сондажи с бизнеса, съобщава "Медиапул".
Проектът е приоритетен отдавна, но досега така и не бе задвижен сериозно. Опасността от пропуски в радарното поле и затруднената охрана на въздушното ни пространство обаче явно го е придвижило напред.
Пред ведомственото издание "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен  разход (ПИР). Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023–2024 г.
Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко. Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.
Към момента обаче не е ясна финансовата рамка на проекта.
България вече закупи 8 нови изтребители F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева и е на път да финализира проектите за бронирани машини и два патрулни кораба за общо около 2.5 млрд. лева.
Основното въоръжение обаче продължава да е съветско и се нуждае от трудна и скъпа поддръжка.
19.05.2020, 15:39 часа
720 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha