Колко пъти дневно да си мием ръцете, за да намалим риска от заразяване с коронавирус

Колко пъти дневно да си мием ръцете, за да намалим риска от заразяване с коронавирус Британско проучване установи, че измиването на ръцете 10 пъти дневно намалява риска от заразяване с Ковид-19 с една трета, пише в. "Дейли мейл".
Изданието цитира изследване на лондонския "Юнивърсити колидж", обхванало 1600 души. Екипът на Сара Бийл е анализирал здравните им данни през изминалите три зимни сезона. Изследваните често страдали от сезонни грипни заболявания, подобни на разпространението на коронавируса. Участниците в изследването трябвало да отговорят на въпроси, свързани с хигиенните си навици и колко често си мият ръцете през деня.
Тези, които спазвали този хигиенен навик между 6 и 10 пъти дневно, снижавали риска да се разболеят с 36 процента в сравнение с хората, които го правели от 0 до 5 пъти дневно.
Препоръките на Световната здравна организация за измиване на ръцете следват шест различни стъпки, които включват търкането на различните части на дланите, за да се освободим от максимален брой бактерии, припомня изданието.
"Като се има предвид, че Ковид-19 следва същите механизми на разпространение като сезонните вируси, получените данни говорят за голямата полза от честото измиване на ръцете по време на пандемията", коментира авторката на проучването Сара Бийл.
Според нея от значение е също каква е продължителността на измиването на ръцете и кога го правим. Когато е след завръщане у дома и преди ядене, рискът от заразяване с подобни на грипа заболявания значително се снижава.
21.05.2020, 13:19 часа
914 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha