Спират на границата за неплатени глоби от КАТ

Спират на границата за неплатени глоби от КАТ Експерименталната система за административно-наказателната дейност, която действа на ГКПП „Калотина“, ще бъде внедрена на още 8 гранични пункта. Това каза Иво Писанов от „Пътна полиция“ на брифинг по повод системата за административно-наказателната дейност на граничните пунктове.
„Системата не е нова. Това е система, която използвахме и досега в изпълнение на нашите задължения. Тя е система за административно-наказателната дейност. На ГКПП „Калотина“ върви експериментален проект, който после ще бъде внедрен на още 8 ГКПП-та. Дейността на КПП-то не се различава от дейностите за проверка на пътя. На ГКПП „Калотина“ се връчват невръчени електронни фишове на водачите и се предявяват претенции за дължими глоби по Закона за движение по пътищата“, посочи Писанов.
„Разликата при контрола на всички други места е, че на ГКПП-то има пос-телминално устройство, с което може на място да се заплащат глобите. На пътя, ако шофьорът не си плати глобата, се отнема книжката и той ще трябва да ходи да си я вземе. Няма ограничения за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влезли в сила незаплатени глоби, нямат правото да шофират. Ако установените шофьори с неплатени глоби управляват собствения си автомобил, автомобилът се спира от движение до заплащане на глобата“, добави той.
„Всеки отговаря за нарушенията си. Ако шофьорът, който управлява не шофира собствения си автомобил, трябва да заплати своите глоби. Проверяват се всички МПС, включително автобусите. Пътниците в колите също подлежат на проверка. Ако те имат невръчени фишове, те им се връчват. Ако пос-терминалното устройство не работи, длъжникът трябва да намери начин да си плати. Глобите могат да се заплатят и по банков път, чрез фирми посредници, с онлайн банкиране и през портала на МВР“, допълни той.
„Ако има влязла в сила глоба, водачът е уведомен и знае, че има глоба, но е постъпил недобросъвестно и не си е платил. Спрените от движение автомобили на границата не е наша грижа. Собственикът трябва да намери начин да ги махне от там. От средата на месеца системата ще заработи и на останалите 8 гранични пунктове. Превантивен е ефектът, който очакваме от системата“, каза още Писанов.
11.06.2020, 09:09 часа
494 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha