Турция удължава забраната за уволнения с още 3 месеца

Турция удължава забраната за уволнения с още 3 месеца Турция ще удължи тримесечната забрана за съкращения, която бе наложена през април с още три месеца, заяви министърът на семейството, труда и социалните услуги Зехра Селчук.
Говорейки пред Анадолската агенция Селчук заяви, че над 3.5 милиона са се възползвали от системата за кратковременни плащания, според данни на министерството.
Селчук обясни, че като част от социалните мерки, предприети в рамките на по-широкия пакет от щита за икономическа стабилност, обявен от президента Реджеп Тайип Ердоган малко след появата на първия случай в страната, министерството засега е предоставило около 20.5 милиарда лири (близо 3 долара долара) помощи на повече от 6 милиона домакинства.
Селчук каза, че се провеждат програми, насочени към професионалния живот, социалното осигуряване, социалните услуги и помощи.
„Чрез своите 1003 фондации за социално подпомагане и солидарност, Турция достига до нуждаещите се“, добави Селчук.
Министърът обясни, че в периода преди пандемията периодично са били изпращани около 120 милиона лири на месец на фондациите, докато тази сума се е увеличила до половин милиард лири на месец по време на периода на пандемията.
По-рано приетият законопроект – периодът за който сега е предвиден да бъде удължен - има за цел създаването на правна основа за забрана на съкращенията, за да се защитят тези, които нямат сигурно работното място, като същевременно смекчава ефектите от огнищата върху икономиката. Страната предостави подкрепа от 39.24 турски лири на ден (около 5.70 долара) на работници, принудени да вземат неплатен отпуск поради избухването на коронавируса в продължение на три месеца.
Общите здравноосигурителни плащания също бяха определени да бъдат покрити от държавата.
17.06.2020, 16:29 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha