Областната преброителна комисия във Видин проведе първото си заседание

Областната преброителна комисия във Видин проведе първото си заседание Днес в Областна администрация Видин се проведе първо заседание на Областната преброителна комисия, назначена със заповед на председателя на Националния статистически институт. То е инициирано предвид предстоящото през 2021 г. 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което ще е най-мащабното и изчерпателно статистическо изследване у нас. Председател на комисията е заместник областният управител Лъчезар Попиванов, а секретар е Цветан Цветков - началник на отдел „Статистически изследвания“-Видин, Териториално статистическо бюро Северозапад. В състава й са включени представители на Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“-Видин, Областна дирекция на МВР-Видин, Служба по геодезия, картография и кадастър-Видин, Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Видин, Община Видин и Областна администрация Видин.
Заседанието бе открито от заместник областния управител Лъчезар Попиванов, който изрази увереност, че тази отговорна работа ще бъде извършена качествено и в срок. Попиванов уточни, че преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всички европейски страни и дава изчерпателна информация. Резултатите ще се използват до следващото преброяване, което ще се проведе след 10 години.
По време на заседанието бе обсъден и приет Правилникът за организацията на дейността на Областната преброителна комисията. Обсъден бе и организационен план за дейностите по подготовката и провеждането на Преброяване 2021 в област Видин.
Секретарят на Областната преброителна комисия информира, че до 26 юни продължава набирането и подбора на кандидатите за регистратори, които ще участват в предварителния обход, с които ще се актуализират списъците на дворните места, сградите и жилищата. Те ще бъдат обучени от 6 до 10 юли, а в периода от юли до 15 септември ще проведат обхода за регистрация. От 15 септември до 30 октомври ще се набират преброителите и контрольорите, а обученията им ще се проведат в началото на 2021 г.
По време на заседанието стана ясно още, че през 2021 г. преброяването ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта от 0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 24.00 часа на 31 януари 2021 година и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители от 8.00 часа на 1 февруари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 г.
Предвидени са още три заседания на областната и общински комисии, които следва да бъдат проведени в срокове до 20 ноември, 15 януари и 10 март.
22.06.2020, 15:19 часа
598 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha