Депутатите решиха: Задължителна предучилищна за 4-годишните

Депутатите решиха: Задължителна предучилищна за 4-годишните Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и училищното образование, които парламентът одобри на първо четене.
В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в училище. Към обхванатите в предучилищно образование са 91.5% от 5-годишните и една 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13.5% са деца, чийто майчин език не е български и у радителите им липсва отношение към обарзованието, пише още в мотивите.
Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено, подкрепено е и с 3-годишната програма, която е представена за обществено държавния бюджет за тази година. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5 000 места.
Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.
С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват пирсъствено обучение.
По време на разискванията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова каза, че по-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения.
 
09.07.2020, 13:59 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha