Община Мездра предоставя патронажна грижа на 88 възрастни и лица с увреждания

Община Мездра предоставя патронажна грижа на 88 възрастни и лица с увреждания В изпълнение на Договор BG05M9OP001-2.040-0042-C02 Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра”, Община Мездра започна да предоставя чрез специално подбран екип почасови мобилни здравно-социални услуги на 88 нуждаещи се от града и от селата Брусен, Върбешница, Горна и Долна Кремена, Горна Бешовица, Дърманци, Зверино, Крета, Моравица и Ослен Криводол.  
Проектът се реализира по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040 - „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. 
В продължение на една година, до средата на месец юни догодина, потребителите ще получават до 2 часа на ден специализирани медицински услуги в домашна среда - обработка на рани, проследяване на жизнени показатели, превръзка, измерване на кръвно налягане и кръвна захар, поставяне на инжекции и на системи по предписание от лекаря; текущо почистване, подреждане на помещенията, обитавани от потребителя, поддържане на лична хигиена, помощ при ежедневния тоалет и обличане, къпане и хранене, приготвяне на храна, подпомагане при хранене, закупуване на хранителни продукти, хигиенни материали, лекарства и вещи от първа необходимост, внасяне на дърва и палене на печка /през зимния сезон/; психологическа подкрепа и социално консултиране. 
Почасовите здравно-социални услуги се предоставят от екип, който е подбран след провеждане на конкурс. Той включва 18 домашни помощника, медицинска сестра, психолог и социален консултант. 
С цел подобряване качеството на предоставяните услуги, е закупено транспортно средство - лек автомобил „Dacia Duster“, за извършване на мобилната работа по проекта. 
Бюджетът на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра“ е малко над 250 000 лева, а продължителността му е 15 месеца -  до 15 юни 2021 година.
 
16.07.2020, 16:23 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha