Видинската болница купува апарат за PCR диагностика

Видинската болница купува апарат за PCR диагностика Ръководството на болницата във Видин е успяло да договори с Министерство на здравеопазването сума за закупуване на апарат за PCR диагностика, съобщи на пресконференция прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова. В брифинга участваха още областният управител Момчил Станков, кметът д-р Цветан Ценков и директорът на РЗИ д-р Венцислав Владински. 
„От началото на пандемията до момента през болницата са преминали 43 души с коронавирус. В момента се лекуват двама. Обстановката в МБАЛ „Св. Петка“ е спокойна, персоналът, който беше заразен, се е върнал на работа“, каза д-р Найденова. Тя заяви, че дезинфекцията в лечебното заведение е на много високо ниво и отбеляза, че от средата на месец май няма заразени с коронавирус медицински лица. Прокуристът припомни, че от април е започнало тестване за COVID-19 на пациентите при постъпване в лечебното заведение. 
„Персоналът вече възстанови обичайния си ритъм на работа, отношенията в болницата са съвсем нормални и смятам, че и за гражданството това е много важно. Възстановен е плановият прием на пациенти“, отбеляза д-р Ивета Найденова. 
„Представила съм исканията за допълнителни средства за ремонтните дейности на Инфекциозно отделение. Другата седмица предстоят допълнителни срещи, с помощта на г-н Момчил Станков, за отпускането на голямата част от парите, които са необходими за ремонт на покрива на сградата“, уточни прокуристът. 
Областният управител Момчил Станков информира, че институциите, имащи отношение към неразпространението на коронавирус инфекцията в областта, имат изготвен екшън план за мерките във връзка с предстоящото откриване на новата учебна година.
„За детските градини, съвместно с д-р Ценков имаме изградени конкретни стъпки какво трябва да се прави за дезинфекция“, каза губернаторът.
„Много е важно всички ние като граждани и като родители да спазваме мерките, които бяха определени от Националния щаб, а ние доразвихме. Тук нещата опират до самосъзнание и култура на нашите съграждани. Ще бъда изключително щастлив до 2-3 седмици да кажем, че във Видин има 0 пациенти с COVID-19”, отбеляза Станков.
Кметът на Видин д-р Цветан Ценков акцентира на това, че Общината продължава да оказва необходимото съдействие и от 1 август ще бъде увеличен броят на здравните работници, които ще подкрепят усилията на РЗИ, Гранична полиция, Спешна помощ и всички нуждаещи се структури. „В една такава извънредна ситуация е въпрос на чест колегите лекари да поемат своя ангажимент към обществото“, каза градоначалникът и изрази готовност лично да помогне като лекар във видинската болница. 
Д-р Ценков информира още, че местната управа е подсигурила две обзаведени жилища на новопристигналите лекари и има готовност да осигури подслон и на други медици, желаещи да помогнат на видинската болница.

 
22.07.2020, 16:59 часа
722 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha