4-ма загинали и 51 ранени при 155 катастрофи във Видинско от началото на годината

4-ма загинали и 51 ранени при 155 катастрофи във Видинско от началото на годината 155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, а 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В него участва и заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева.
"Въпреки постигнатите резултати, в сравнение със съседните области в региона, следва да се предприемат допълнителни действия за превенция, особено с оглед увеличаващия се трафик", подчерта тя. По думите ѝ Видин е и сред областите, в които по време на извънредното положение не се е наблюдавало намаление на пътния травматизъм.
Затегнат е контролът при изпитите на кандидат-шофьорите, обясни началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" Красимир Живков.
"През първото полугодие на практически изпит са се явили 631 кандидати. 65 % от тях са издържали, а в същия период на 2019 година успеваемостта е била 74%", каза още той.
Четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по международния път Е-79 между Димово и Медовница са обезопасени тази година, посочи Беатрис Иванова, главен специалист във Областното "Пътно управление". Тя допълни, че бюджетът за ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура тази година е ограничен. За тази дейност са осигурени едва 350 000 лева.
Екипи и техника на видинската противопожарна служба са участвали в почистването на пътната настилка и са помогнали при общо 41 пътни произшествия от началото на годината. Това обаче е задължение на Областното "Пътно управление", напомниха от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", а не на пожарната. Анжелина Тотева и областният управител Момчил Станков имат и други забележки към работата на пътното управление.
"Бих искал да знам какви мерки са предприети, за да се ограничат ПТП-тата и къде е ролята на Областно "Пътно управление" в превенцията за безопасност?", попита Станков.
"Очаквах, че ще има повече информация и повече аналитична част, защото от това, което казахте, не стана ясно по какъв начин Областно "Пътно управление" съдейства за пътната безопасност, а интензивността на трафика е доста висока и имате немалко задачи", заяви Тотева и посъветва членовете на комисията да представят не само статистика, а и анализ за причините за възникване на катастрофите по видинските пътища и какви мерки трябва да се вземат.
"На Община Видин бих обърнала внимание, че няма анализ за ПТП-тата и мерките, които бихте предприели за успокояване на зони, за обезопасяване на пространствата около детските градини и училищата, осветяване на пешеходни пътеки, премаркиране и т.н. Пътната безопасност зависи от всяка една институция в областта. Надявам се да успеем заедно да намалим броя на жертвите и ранението по пътя. Да не забравяме, че тазгодишното мото на кампанията е "На пътя животът е с предимство", препоръча заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева.
31.07.2020, 08:40 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha