ДГ „Слънчице“ - Мездра приключи изпълнението на проекта „Цветовете на многообразието“  /снимки/

ДГ „Слънчице“ - Мездра приключи изпълнението на проекта „Цветовете на многообразието“  /снимки/ На 30.07.2020 г. в детска градина „Слънчице“ - Мездра се проведе „Събор на многообразието“ - финална дейност по Проект „Цветовете на многообразието“, Договор БС33.18-1-004/ 29.10.2019 г., финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Гости на форума бяха заместник-кметът на община Мездра Нели Минева, директори на детски градини и на училища от града, родители. 
Под звуците на тъпани и на гайда, деца, учители, родители и гости дефилираха към оформените с шатри малки „работилнички“. 
Участниците в проекта представиха резултатите от дейностите на целевата група в 5 ателиета: 
1. Ателие „Гражданско образование за правата на децата“ с ръководител Йорданка Дамянова - главен учител, откри събора с мажоретния танц „Моя България“. Децата разказаха в стих за правата си и поискаха да бъдат чути от възрастните. 
2. Ателие „Култура, бит, традиции“ с ръководител Петрана Тодорова - старши учител, показаха занаятчийските си умения, като с участието на доброволеца Наталия Павлова декорираха пано с билки от Еньовден, рисуваха върху глинени отливки цветя за празника и украсяваха кратуни с български и ромски символи. 
3. Дейностите на Ателие „Да танцуваме заедно“ с ръководител Йоанна Аспарухова - специалист по танцово изкуство, бяха представени от Тереза Петрова - учител в детската градина и доброволец в ателието. Ромските и българските ритми бяха съчетани в мозайка от безценни камъчета и повдигнаха настроението на присъстващите. 
4. Атрактивно меню изработиха децата от Ателие „Бабини рецепти“ в смесена група на филиала в Дърманци с ръководител Милена Василева - учител. Всички присъстващи имаха възможност да опитат приготвените от децата „весел сандвич“, „закачливо коктейлно шишче“, „вкусна кошничка с еньовче“. 
5. В Ателие “Нещотърсачи - искам да търся, искам да знам“ с ръководител Валентина Маешка - старши учител, гостите бяха посрещнати от IT специалистите на детската градина, децата от трета и четвърта възрастови групи, които показаха умения за работа с таблети, компютри и програмируеми „пчелички“. Смело и уверено използваха образователен софтуер и онлайн приложения с образователни игри.
По-сетне в кабинета по квалификация се проведе заключителна конференция за изпълнение на дейностите по Проект „Цветовете на многообразието“. Ръководителят на проекта Атанаска Христова, директор на ДГ „Слънчице“, представи използваната методология и устойчивост на дейностите, а всички ръководители на ателиета презентираха дейността си и споделиха резултатите от работата с децата. 
Участниците в конференцията подписаха „Харта на многообразието“ за приемане и зачитане на различията. 

ХАРТА НА МНОГООБРАЗИЕТО
Ние, екипът на ДГ „Слънчице“ - Мездра, възприемаме многообразието като фактор за иновации, креативност, развитие и стимул за децата да разкрият собствените си възможности, знания, умения, компетенции. 
Вярваме, че способността ни да приемаме, уважаваме и насърчаваме многообразието ще допринесе за индивидуалния успех на всяко дете в живота. 
Осъзнаваме, че като насърчаваме многообразието, ние създаваме по-добър социален климат и осигуряваме приемаща и подкрепяща толерантна среда. 
Формираме и утвърждаваме междукултурни ценности в многообразието, изграждаме модели на социо-културно поведение, насочени към уважение личността на детето и подкрепа на неговата индивидуалност. 
Ние, подписалите настоящата Харта на многообразието, се ангажираме да следваме следните принципи: 
1. Да не допускаме дискриминация при обучението, възпитанието и социализацията на децата независимо от пол, раса, цвят на кожата, етническа и социална принадлежност. 
2. Да поощряваме многообразието пред нашите социални партньори, като редовно ги информираме за нашата политика и действия. 
3. Да повишим осведомеността на обществеността по въпросите на многообразието, като предоставяме публична информация, относно нашите ангажименти и практики. 
4. Да работим съвместно с институциите на община Мездра и неправителствени организации за укрепване ценностите на многообразието.
 
31.07.2020, 13:29 часа
552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha