Административният съд във Враца поряза кмета на Козлодуй Маринела Николова, потвърди глобата ѝ от 45 хил. лв. заради конфликт на интереси

Административният съд във Враца поряза кмета на Козлодуй Маринела Николова, потвърди глобата ѝ от 45 хил. лв. заради конфликт на интереси Административният съд във Враца отхвърли жалбата на кмета на Козлодуй Маринела Николова и потвърди решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за установен конфликт на интереси, научи агенция BulNews. 
През февруари тази година КПКОНПИ наложи на Маринела Николова глоба от общо 45 000 лева, след като установи конфликт на интереси по 9 договора за наем на общинска земя. Тогава на официалната си страница от Комисията съобщиха, че проверката срещу кмета на Козлодуй е образувана по подаден сигнал, а решението за установен конфликт на интереси е въз основа на събрани множество относими документи.

Бомба в BulNews! КПКОНПИ разследва за тежка корупция кмета на Козлодуй Маринела Николова

Те касаят сключени между Община Козлодуй, представлявана от кмета Николова, и едноличен търговец девет договора за наем на земеделска земя. Общата площ на наетите общински ниви е близо 2 250 декара, а договорите са за срок от по 4 години. Проверката е установила, че всеки от договорите е предшестван от съответна тръжна процедура, като във всички случаи печелившият е бил именно въпросният едноличен търговец. Комисията е установила, че Маринела Николова е отдала под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи, за което има два договора за близо 87 дка, със срок до стопанската 2026 – 2027 г.
„Именно поради наличието на тези лични договори кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец, при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя. Съгласно изискванията на закона, конфликт на интереси е установен за всеки от деветте договора за наем и така са наложени отделни глоби от по 5 000 лв. или общо 45 000 лв.“, се посочваше още в съобщението на КПКОНПИ.
Маринела Николова обаче обжалва в Административния съд във Враца решението за установен конфликт на интереси, а на 27 август съдът реши, че то е законосъобразно и правилно, като допълнително осъди кмета на Козлодуй да заплати на Комисията сумата от 100 лева разноски по делото.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от уведомяване на страните.
01.09.2020, 12:11 часа
3758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha