Александър Томов в сигнал до Иван Гешев: Бойко Борисов поиска от хонконгски милиардер договор за Иван Саздов

Александър Томов в сигнал до Иван Гешев: Бойко Борисов поиска от хонконгски милиардер договор за Иван Саздов Сигнал до главния прокурор Иван Гешев за подсъдни действия на министър-председателя Бойко Борисов подаде политикът и бизнесмен Александър Томов.
Според него хонконгският инвеститор Стивън Ло е бил изнудван проектът му за изграждане на български Лас Вегас край Елин Пелин да "мине под контрола на Борисов".
Томов твърди, че това се е случило в края на 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ съставя второто си правителство. По това време Томов е главен изпълнителен директор на проекта „Света София“.
 "Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/. На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни", пише в сигнала до Гешев.
Според Томов, за да не се стига до спиране на вече напредналия проект, инвеститорът решил да отстъпи под натиска на Борисов. 
"В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС", пише в сигнала на бившия вицепремиер в правителството на Димитър Попов.
Според него "този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство".
Според Томов договорът е прикрита форма на рушвет в особено големи размери.
"Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции. Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти", категоричен е Томов.
Според него вследствие на недопустимата намеса на Борисов е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро.
"Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовият баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания", пише още в сигнала.
04.09.2020, 15:30 часа
2867 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha