д-р Цветан Ценков: Обединението, а не разделението, се превръща в кауза на все повече държави по света

д-р Цветан Ценков: Обединението, а не разделението, се превръща в кауза на все повече държави по света Община Видин отбеляза тържествено 135 г. от Съединението. По традиция честването на 6 септември се организира пред паметника на Скърбящия воин. Слово произнесе кметът д-р Цветан Ценков. В него той отбеляза, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия е първият самостоятелен, важен политически акт и заслуга на смелостта на самите българи, които не приемат разделението на народа след Берлинския конгрес.
„Волята на целия народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се превръща в огромна сила и само няколко години след Освобождението на Отечеството ни от петвековното османско владичество, правото на самостоятелност и независимост е блестящо защитено“, каза д-р Ценков. В същото време той отбеляза, че няма как на този ден да не си припомним отново огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта на страната. Защото интересите на големите европейски държави довеждат до братоубийствената Сръбско-българска война. Кметът подчерта заслугата на Трети пехотен Бдински полк в тази война и неговите подвизи, с които днес се гордеем. Д-р Ценков каза още, че уникалният паметник на Скърбящия воин във Видин е единственият в България, а може би и в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите. 
„Нека този монумент ни напомня, че изходът от всяка война в крайна сметка носи страдание и променя съдбата на хора и народи. Живеем във време, когато обединението, а не разделението се превръща в кауза на все повече държави по света. Европейският съюз е доказателство за това. Нека почетем святата памет на всички, които дадоха живота си, за да се случи Съединението! За да я има свободна и независима България!“, завърши словото си кметът и честити празника.
Сред присъстващите на церемонията бяха народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и д-р Цветан Топчиев, областният управител Момчил Станков и заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Валери Димитров, архимандрит Самуил от Видинска Света митрополия и др.
Под звуците на Градския духов оркестър бяха поднесени венци и цветя от официалните лица, от общински съветници, от представители на политически партии, на държавни, образователни и културни институции, на неправителствени организации, сдружения, читалища, пенсионерски клубове, граждани.
06.09.2020, 16:39 часа
797 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha