Байдън води Тръмп с 12% сред избирателите

Байдън води Тръмп с 12% сред избирателите Демократът Джо Байдън води на президента на САЩ Доналд Тръмп с 12% на национално равнище сред вероятните избиратели в САЩ. Това показва социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, което също така показва, че броят на податливите на убеждаване избиратели е намалял в сравнение с преди четири години, съобщава "Ройтерс".
Допитването, осъществено между 3 и 8 септември, е установило, че 52% от вероятните избиратели са планирали да подкрепят Байдън, докато 40% ще подкрепят Тръмп. Три процента са заявили, че ще гласуват за друг кандидат, а само 5 процента са казали, че все още не са решили по-малко от два месеца до президентските избори на 3 ноември.
Проучването показва, че броят на гласоподавателите, които все още не са подкрепили кандидат от голяма партия, е по-малък от половината от това, което беше през 2016 г., и че в момента Байдън има предимството при осигуряването на националния народен вот.
Дори ако останалите нерешили избиратели подкрепят Тръмп, сочи проучването, той пак ще загуби популярния вот от Байдън.
Тръмп все пак може да спечели преизбиране, без обаче да спечели националния народен вот. Президентските избори в САЩ не се решават от националния вот, а по-скоро кой печели Избирателната колегия, състезание, основано на сбор от победи в изборите в отделните щати.
Преди четири години кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън получи почти 3 милиона гласа повече от Тръмп, само за да види, че нейният републикански съперник печели с малко Избирателната колегия и президентството.
Това е първият път, в който допитването на Ройтерс/Ипсос измерва подкрепата за кандидатите за 2020 г. сред вероятните избиратели.
Когато се измерва от регистрирани гласоподаватели, които включват тези, които са по-малко склонни да гласуват, Байдън води на Тръмп с 8 процентни пункта, в сравнение със своите 7% преднина в подобна анкета миналата седмица.
Проучването показва, че вероятните гласоподаватели са мотивирани предимно от пандемията от новия коронавирус, която уби над 186 000 американци и остави милиони без работа и възстановява доверието в правителството.
На въпрос какво движи избора им за президент, 28% казват, че това е възприеманата способност на кандидата да се справи с коронавируса, а 23% казват, че това е способността да се възстанови доверието в правителството. Допълнителни 19% казват, че това е способността на кандидата да стимулира икономиката, а 14% казват, че търсят кандидат, който е "твърд към престъпността".
51% от вероятните гласоподаватели казват, че Байдън ще се справи по-добре с реакцията срещу коронавируса в САЩ, докато 38% казват, че Тръмп ще бъде по-добър.
Но Тръмп има предимство, когато става въпрос за тяхното схващане за това кой би бил "твърд по отношение на престъпността и гражданските безредици", като 45% са избрали Тръмп, докато 40% са казали, че Байдън би бил по-добър.
Що се отнася до икономиката, нито един от кандидатите няма надмощие сред вероятните избиратели: 45% от вероятните гласоподаватели са заявили, че смятат, че Байдън ще бъде по-добър за националната икономика и разширяването на работната сила, докато 45% смятат, че Тръмп ще бъде най-добрият.
Байдън, който води пред Тръмп през по-голямата част от годината в повечето национални социологически проучвания, се възползва от неотдавнашната миграция към демократите сред едни от най-надеждните гласоподаватели в САЩ: бели с колеж.
Докато белите без колеж все още до голяма степен подкрепят Тръмп пред Байдън, президентът не е консолидирал доминиращото ниво на подкрепа, с което се радваше сред тази група преди четири години, когато се кандидатира срещу Клинтън.
Засега социологическите проучвания на други медии показват, че Байдън има малко предимство пред Тръмп в шепа конкурентни щата, включително Аризона, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания и Флорида. Изглежда, че това предимство също се е стеснило в някои случаи през последните няколко седмици.
Социологическото допитване на Ройтерс/Ипсос е проведено онлайн, на английски език, в целите САЩ. Анкетирани са 823 вероятни гласоподаватели, включително 390, които са се идентифицирали като демократи и 351, които са се идентифицирали като републиканци. 
09.09.2020, 16:09 часа
753 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha