„Шпигел”: България преследва врагове на Ердоган

„Шпигел”: България преследва врагове на Ердоган Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара. Това пише "Шпигел" в свое разследване, което се позовава на секретни грами от турското посолство в София, преведено от "Дневник". Автор на разследването е известният наш журналист Димитър Ганев. 
Става дума за бизнесмена Абдула Бююк, който беше издирван в южната ни съседка заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В дълбока тайна той бе предаден на турските власти през август 2016 г., след като у нас му беше отказано политическо убежище.
"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов разбира колко е сериозен въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В друга грама от посолството турските дипломати обявяват, че българският премиер ще помогне да се намери "бързо уреждане на въпроса", разказва "Шпигел".
"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пише в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция", съобщава още "Шпигел".
Заключението на изданието е, че "тайните съобщения от турското посолство, които "Шпител" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".
През 2016 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че България е предала на Турция издирвания бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност.
"Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с документи, които са обявени за невалидни няколко месеца преди това - изчезнали или откраднати. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно", аргументира се тогава тя.
Отново чрез Интерпол е била получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които Бююк е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър. Бююк е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Тогава е оглавявана от вицепрезидента Маргарита Попова. Веднага след това той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас. Бъчварова уточни, че той е можел да обжалва това решение, но от Турция.
14.09.2020, 13:15 часа
887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha