Проверяват видински села заради африканска чума по свинете в Сърбия

Проверяват видински села заради африканска чума по свинете в Сърбия Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на село Александровац, Република Сърбия, научи агенция BulNews.
Екипи на областната дирекция за безопасност на храните са обходили четирите села Делейна, Ракитница, Косово и Раброво, намиращи се най-близо до сръбското селище. Всички взети проби са отрицателни, няма данни за смъртност на животни в населените места, които са в близост до границата със Сърбия, съобщи началникът на отдел "Здравеопазване" в дирекцията д-р Валери Велков.
17 жители в село Ракитница отглеждат прасета, заяви кметът Таня Маринова.
"Отглеждат по 1-2 прасета, ние не бяхме засегнати, не попадахме нито в 10, нито в 20-километровата зона. Сега можем да гледаме до 3 прасета", каза тя.
В село Гъмзово, където живеят около 400 жители, в момента никой не отглежда домашни свине, уточни кметът Венизел Флоров. 
Д-р Велков анализира ситуацията в страна като "спокойна" по отношение разпространение на заболяването и отбеляза, че от началото на 2020 г. няма случай на положителна проба за вируса при домашно отглеждани животни, а 1 470 броя са потвърдени при диви прасета. 
По отношение регистрацията на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди стана ясно, че до момента в област Видин са подадени около 1 600 заявления. Ветеринарите специалисти отново апелират за по-голяма активност при регистрация на стопанства.
На заседанието бе решено да се инструктират председателите на ловни дружини за повишено внимание в пограничния регион заради разпространението на Африканска чума по свинете. 
23.09.2020, 16:46 часа
816 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha