Осъдиха млад шофьор заради катастрофа с починала възрастна жена в Монтанско

Осъдиха млад шофьор заради катастрофа с починала възрастна жена в Монтанско С осъдителна присъда е приключило наказателно производство на първа съдебна инстанция срещу 23-годишният Р. Р., обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за извършено от него престъпление по транспорта, довело до смъртта на пътник в управлявания от него автомобил – по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.
На водача е наложено наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.
Подсъдимият Р. е правоспособен водач на МПС. На 08.11.2017 г. младият мъж потеглил с автомобила си „Рено“ от Видин за Враца. Заедно с него в колата се возили пътничките Ц. В. и Ц. П.
Около 9.40 часа водачът навлязъл и се движел по околовръстния път на Монтана. Имало лека мъгла, валял слаб дъжд, пътното платно било мокро. Въпреки неблагоприятните пътни условия и предстоящ десен завой, Р. управлявал с твърде висока скорост - над 120 км/ч, при разрешената в този пътен участък до 90 км/ч. Вследствие на това той загубил контрол над управляваното моторно превозно сродство, автомобилът поднесъл вдясно и напуснал пътното платно. Последвал удар в крайпътния бетонен отводнителен канал. Движейки се по затревения участък, колата няколко пъти се ударила в земната повърхност и окончателно спряла в крайпътната мантинела.
В резултат на възникналото ПТП автомобилът получил силни деформации, а пътуващите в него понесли травматични увреждания. Най-тежко пострадала пътуващата на задната седалка 80-годишна Ц. П. След произшествието подсъдимият предприел действията по оказване на помощ на възрастната жена. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали органите на МВР и лекарски екип. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където, въпреки оказаната медицинска помощ, починала.
От заключението на автотехническата експертиза е видно, че причина за произшествието е управлението на автомобила с превишената скорост от над 120 км/ч и несъобразяване с усложнената пътна обстановка. Ниската квалификация на водача и малък шофьорски опит довели до неправилна оценка на пътната ситуация и до рисково поведение на пътя.
Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

*Снимката е илюстративна
06.11.2020, 16:55 часа
1653 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha