Кметът на Враца Калин Каменов оглави РСР, Златко Живков стана негов заместник

Кметът на Враца Калин Каменов оглави РСР, Златко Живков стана негов заместник Кметът на Враца Калин Каменов бе избран за председател на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северозападния район за планиране, а негов заместник ще бъде монтанският градоначалник Златко Живков, научи агенция BulNews.  
Промяната в управленската структура на съвета бе извършена на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен регион за планиране след последните приети промени в Закона за регионалното развитие. То се проведе днес под председателството на областния управител Малина Николова.
Мандатът на избраното ръководство на РСР е 4 години, като се премахва действащият към момента ротационен принцип. В хода на заседанието, председателството на РСР беше поето от новоизбрания председател Калин Каменов. Бяха обсъдени и приети Вътрешните правила за работата на РСР, избрани представители на Регионалния съвет за развитие в Комитетите за наблюдение на оперативните програми 2014 – 2020 и в Тематичните работни групи за подготовка на новите програми – 2021 – 2027 г.
По време на онлайн заседанието, областният управител приветства членовете на Регионалния съвет и отбеляза, че след измененията на Закона за регионално развитие и Правилника за неговото прилагане, функциите, правомощията, отговорностите и съставът на регионалните съвети се разширяват, за да бъде постигнато балансирано единство при планирането и реализирането на ефективно икономическо, социално, екологично и инфраструктурно развитие на районите от Ниво 2.
„Сътрудничеството, диалогът и добрата координация са определящи фактори за бъдещето на регионалното развитие, за избора на качествени интегрирани териториални инвестиции, основани на ресурсите и потенциала, с които разполагаме“, акцентира Малина Николова. Тя благодари на екипа на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова и на заместник-министър Деница Николова за адекватната и навременна промяна в нормативната уредба за регионално развитие. С промените се дават нови възможности за управленско оправомощаване на регионалните съвети и привличането в тях на широк кръг заинтересовани лица.
Заместник-министърът на регионалното развитие и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Деница Николова коментира при откриването на първото заседание важната роля и цели, които стоят пред съвета. 
„Основните цели, които си поставяме са създаване на жизнени и икономически силни и устойчиви региони, справяне с негативните демографски тенденции, увеличаване на икономическия растеж, както и насърчаване на териториалното развитие по начин, по който да балансираме развитието на различните територии. От изключително значение е преселекцията на инвестиционни проекти, които ще се осъществяват чрез комбинирано европейско финансиране от различните оперативни програми с основната координираща функция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и водеща роля на Оперативна програма за развитие на регионите“, уточни заместник –министърът. 
Една от функциите на Регионалния съвет за развитие е свързана с комплексни действия по интегриран модел за съвместно партньорство и сътрудничество, не само на централната администрация и местната власт, а и с привличането на неправителствения сектор, на икономическите оператори, както и активното гражданско участие при избирането на приоритетните инвестиции. Структурираният нов модел за изпълнение на инвестиционния процес на териториално ниво чрез т.нар. интегрирани териториални инвестиции е преход към новия програмен период, в който ще се акцентира на конкретни специфики на територията и създаването на предпоставки за партньорства, които да имат влияние и отражение за икономическия растеж на регионите.


 
17.12.2020, 13:47 часа
4913 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha