Митничари задържаха близо 150 хил. къса цигари и тютюн

Митничари задържаха близо 150 хил. къса цигари и тютюн Митнически служители задържаха 154 860 къса (7743 кутии) цигари с валиден български бандерол, пренасяни или изпращани в търговски количества в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/, както и над 10 кг тютюни без документи за платен акциз, съобщиха от Агенция "Митници".
Задържаните количества са в рамките на национална митническа операция АТИЛА 2, насочена към противодействие на акцизните нарушения и престъпления при тютюневите изделия, уточняват от службата.
 На рисков анализ са били подложени близо 140 000 пратки, както и бяха извършени проверки на пътници от близо 30 полета, излитащи от летищата в София, Варна и Бургас. В контролните действия са взели участие служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" и териториалните дирекции Югозападна, Северна морска и Южна морска, се посочва в съобщението.
От Агенция "Митници" уточняват, че резултатите от тазгодишната операция показват спад на нарушенията при увеличен брой на пратките.
Най-интересният случай, засечен в рамките на операцията, е свързан с двама пътници за Лондон, които регистрирали като извънгабаритен багаж общо пет кашона с по една печка за пица. След извършена щателна проверка митническите служители от сектор "Авиоконтрол" в териториален отдел "МРР - Югозападна" откриват в кухината, между дъното и капака на печката, скрити цигари. Стените на уреда били увити с алуминиево домакинско фолио, вероятно с цел да се затрудни рентгеновата проверка. При случая са иззети общо 22 000 къса (1100 кутии) цигари, облепени с български акцизен бандерол, пренасяни в нарушение на ЗАДС, се посочва в съобщението.
30.12.2020, 13:29 часа
375 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha