Отчитат рекордно ниско потребление на ток на Нова година

Отчитат рекордно ниско потребление на ток на Нова година Рекордно ниско потребление на ток на Нова година отчете Енергийният системен оператор.
"Електроенергийната система е готова за очакваното застудяване. Всички ремонти по мрежите са приключени в срок", заявиха от ЕСО.
Близо 100 мегавата по-малко сме потребили на 31-ви декември, спрямо същия ден на предходната година, отчитат от ЕСО. Над 37 млн. мегават часа са потребени през 2020 година.
"Отчетохме връх в системата 5 300 мегавата товар на 31 януари. Той е значително по-нисък, отколкото отчетеният през 2019-та година. Тогава товарът в системата беше 6 хил. и 300 мегавата. За нас основната причина за това намаление в товара в системата е по-високата температура. С приблизително 10 градуса по-топла беше тази Нова година, в сравнение с 2019-та година. На Коледа, за разлика от Нова година, товарът в системата беше по-висок, отколкото миналата 2019-та година, въпреки че температурите са били сходни, разликата е била само 0.2%, но отчетеното повишение на товара е с 3.4% в сравнение с 2019 г.", каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.
През миналата година ЕСО е преизпълнило инвестиционната си програма с 114%, като се е инвестирало в преносни мрежи за близо 280 млн. лв. Амбицията тази година е да се свържат електроенергийните пазари на България - Румъния и България - Гърция. По този начин ще се гарантира диверсификация на доставките на ток, по-големи количества за борсата и съответно по- конкурентни цени.
 
04.01.2021, 15:09 часа
569 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha