ПАГ „Н. Й. Вапцаров“ в Бяла Слатина с одобрен за финансиране проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“

ПАГ „Н. Й. Вапцаров“ в Бяла Слатина с одобрен за финансиране проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ ПАГ „Н.Й. Вапцаров“ в Бяла Слатина с одобрен за финансиране проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, съобщиха от местната управа. 
В проекта одобрен от МОН, е предвидено изграждането на STEM център, който ще въведе иновативни методи и похвати в обучителната дейност, комбинирайки високотехнологично оборудване и физическа среда, благодарение на които ще бъде изграден функциониращ и практичен STEM център от последно поколение.
Предвидено е обособяването на тематични и функционални работни пространства, всяко от които ще изпълнява своя собствена функция в контекста на дисциплините, преподавани в него и същевременно ще са част от общото цяло, спазвайки принципите на смесеното обучение. Центърът ефективно ще съчетае присъствено и дистанционно обучение, както и ще изгради връзка с други подобни такива на територията на страната и по света. 
Учебните пространства ще бъдат обособени в няколко отделни зони:
Виртуална лаборатория, оборудвана с техника от последно поколение, благодарение на която възпитаниците ще могат да тестват, наблюдават и прилагат редица научни теории, хипотези и други, без риск от нараняване и допълнителни разходи за училището.
Практическа лаборатория снабдена с комплекти по роботика и друго технологично оборудване, необходимо за провеждането на практическа и експериментална дейност в областта на природните науки, инженерството, електрониката, роботиката, кодирането и математиката.
Иновативно пространство, оборудвано с технология за 3D принтиране и прилежащи към нея работни станции. В това пространство единственото ограничение ще бъде въображението на ползвателите на оборудването
STEM центърът ще продължи и обезпечи обучението по: Биология и здравно образование; Химия и опазване на околната среда; Физика и астрономия; Информационни технологии; Математика; Изкуства и 3D моделиране
Четирите отделни пространства - 3 кабинета и 1 коридор, ще представляват четири идейно, архитектурно и концептуално разделени зони. Всяка от тези зони ще предлага  различен модел на учене и ще включва в себе си различни технологични инструменти спрямо спецификата на учебното съдържание, което ще се изучава. 
Целият център ще бъде обезпечен от високоскоростна безжична интернет връзка. Ще бъде осигурено видеонаблюдение и пожароизвестителна система.
Общата стойност на проекта е в размер на 300 000 лв.
12.01.2021, 16:55 часа
697 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha