Решено: Ателиетата ще имат статут на жилища

Решено: Ателиетата ще имат статут на жилища Край с продажбата на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее - те вече ще трябва да са със статут на жилища и да отговарят на всички изисквания за такива, решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията.
До този момент повечето имоти, който не покриваха изискванията за жилища, се продаваха като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, докато за да бъде един имот жилище има редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухенски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение - килер, гараж или мазе.
По-занижените изисквания и по-ниската цена са и причината в новото строителство да има много имоти, който по документи са ателиета, но в тях се живее. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж и паркомясто, каквото за имотите със статут на апартамент е задължително.
С други промени се затяга се контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.
Депутатите завишиха и изискванията към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти - те трябва да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.
Според промените в закона административно-наказателна отговорност ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане.
На страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще бъде създаден Единен публичен регистър по устройство на територията, гласи друга промяна в закона. Там ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.
Ще бъдат обединени и регистрите поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации.
27.01.2021, 14:38 часа
1181 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha