Проф. Кантарджиев: Не си слагайте ваксина, ако сте преболедували COVID-19

Проф. Кантарджиев: Не си слагайте ваксина, ако сте преболедували COVID-19 Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев даде съвет към преболедувалите COVID-19 да не се ваксинират сега, а след време, когато титърът на антителата им падне. Според него няма причина те да се бодат в този момент, а даже добави и че е възможно за тях изобщо да не се изисква ваксина. Пред "Монитор" членът на Националния оперативен щаб добави, че изключително изкъсо следи данните за странични реакции при няколко десетки свои колеги и познати. Най-сериозните, които той е наблюдавал, са подуване на лимфните възли при един от тях и повишаване на телесната температура. 
За проф. Кантарджиев децата категорично не са основният разпространител на заразата.
"Това, което в момента изследваме и това, което се случи в нашата страна, спомняте си на 4 януари пуснахме детските градини и учениците от началния курс и нямаше никакво повишаваме. Повишаването започна в момента, когато се скупчиха хората по моловете, когато си казаха „вирус няма, дай да си изкараме празниците, толкова време не сме се виждали, да пийнем и да хапнем заедно“ и тогава станаха неприятните неща", анализира той. 
Съветът му към хората отново е ясен - да носят маски, да спазват отстояние и да не се събират много на едно място.
"Англичаните доказаха, че досега при много близък контакт, ако се заразяваме за 15 минути, то при новия вариант на вируса близкият контакт от 5 минути е достатъчен, без маски и без ръкавици. Всъщност това е една от причините за ръста на заболелите през последните дни", казва още проф. Кантарджиев. 
10.02.2021, 10:38 часа
1063 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha