Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан Проведен е мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан", съобщиха от Дружеството за защита на хищните птици
В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са наблюдавани съответно една и две двойки. В тези три гнезда още няма мътещи птици. Възможно е общият брой гнездящи двойки да е повече, но към момента не могат да се наблюдават всички загнездили. 
"Зимата е много мека и птиците започнаха доста рано, установихме първите двойки, които започват да гнездят при белоглавите лешояди. Дано да няма някакви тежки, продължителни студове, дебел сняг, който да провали загнездилите птици. Строеж на гнезда гледахме при още три двойки, освен тези, които наблюдавахме - двете гнездящи, които мътят", каза Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици.
Тази година се очакват да бъдат сформирани над 10 двойки белоглави лешояди във Врачанския балкан. На места има птици, които правят опити за сформиране на нови двойки. Птиците в района са над 50. Една част от тях са млади, други са зимуващи от други райони.
 
18.02.2021, 16:55 часа
880 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha