Месопустна задушница е, спазват се три строги правила

Месопустна задушница е, спазват се три строги правила

На 6 март 2021 г. е Голямата задушница и всеки християнин може да се моли за душите на починалите близки. Тази задушница е  Месопустна и от този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.
Нека да видим заедно какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните. И кои неща са под най-строгата забрана и кои не са.
Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви се провежда панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.
Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца, на задушница трябва да донесат в църквата ябълки в памет на починалите деца. Трябва да има толкова ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.
Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.
На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.
Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.
Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.
Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

Какво се прави на задушница?
На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.
Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.
На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красен, Красимир, Красимира и производните им.
Днес църквата почита мъченическата смърт на четиридесет и двама християни военачалници, приели смъртта през 840 година в град Амория, когато бил завзет от мохамеданите.
Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия, бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил (829-842 г).
Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града се намерил предател, който очаквайки голяма награда, показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет.
По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали Амория, били избити или отведени в робство.
Победителят заповядал да затворят в тъмница 42-мата главни военачалници. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

06.03.2021, 09:09 часа
3580 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha