Гласуваме с удостоверение при изгубена лична карта

Гласуваме с удостоверение при изгубена лична карта В седмицата преди 4 април, когато ще се проведе вота за НС, е създадена нужната организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщават от МВР.
За целта ще им се издават специални удостоверения. Всъщност с последните промени на закона за извънредните мерки се разреши на хората, с изтекли документи от 13 март, да пуснат бюлетина и без това удостоверение.
Не така стои въпросът с тези, които са си изгубили личните карти или пък са им били откраднати. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Гражданите трябва лично да подадат искане в СДВР, областните дирекции на МВР или Районните управления. 
Това пък може да става в дните от 30 март 2021 г. до 3 април  2021 г. от 8.30 до 17 часа, както и в самия изборен ден - 4 април - от 8.30 до 19 часа.
Удостоверенията за вота се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. От МВР уточняват, че в случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
25.03.2021, 13:58 часа
1125 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha