Община Мездра призовава за присъединяване към глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“

Община Мездра призовава за присъединяване към глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“ По традиция на 27 март 2021 г. (събота) в 20.30 часа милиони хора по света символично ще загасят осветлението в домовете си за един час, за да отбележат „Часът на Земята“ (“Earth Hour”). Целта е да обединим мисли и действия и да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея. Защото нашето бъдеще е неразривно свързано с това на Земята и всички нейни екосистеми. 
Община Мездра е една от множеството български общини, които за поредна година ще се включат в екологичната инициатива на международната природозащитна организация WWF, посветена на опазването на нашия общ дом - планетата Земя. 
В световен мащаб „Часът на Земята“ се провежда за първи път през 2007 г. в Сидни, Австралия. През изминалите години тази инициатива се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността ни към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. 
Понастоящем „Часът на Земята“ е най-мащабната световна инициатива с над 5 милиона участници в повече от 7 000 града от 190 държави, обединени в общи послания и действия за природата. 
Тази година фокусът на международната кампания на WWF е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова инициативата в България обръща специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид - кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. 
 В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. 
„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. 
Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година ще отбележим празника с онлайн концерт на български изпълнители и с угасване на светлините у дома: https://www.facebook.com/events/4010557705669862 
Община Мездра призовава всички граждани да се включат в „Часът на Земята 2021“, като загасят осветлението в домовете си на 27 март (събота) от 20.30 до 21.30 часа! 
Сърдечно ви благодарим!

 
26.03.2021, 10:14 часа
844 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha