Обявиха мерките по време на пожароопасния сезон в община Борован

Обявиха мерките по време на пожароопасния сезон в община Борован От Община Борован обявиха мерките за предпазване от пожари в пожароопасния сезон до 31 октомври. Вижте какво гласи заповедта на местната управа:
1. Обявявам периодът от 01.04.2021r. до 31.10.2021r. за пожароопасен сезон в горските територии на Община Борован.
2. Пo време на пожароопасния сезон строго се забранява паленето на открит огън и изтърпяването на огневи работи на разстояние, по малко от 100 м. от границите на горските територии.
3. Изхвърлянето на горимите отпадъци да става само на определените за целта места - контейнери за смет.
4. Кметовете на кметствата Малорад, Добролево, Сираково и Нивянин, ръководителите на ведомства и частните собственици на горски територии да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарна безопасност в тях, както и незабавно да оповестяват населението при възникване на горски пожар.
5. Кметовете на кметствата от Община Борован да проверяват периодично противопожарните хидранти.
6. Ръководителите на земеделски кооперация, арендатори и ползватели на земи в близост до горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните уреди и устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето
7. Собствениците на линейни обекти, както и на съоръжения, преминаващи или попадащи в горски територии, са длъжни за собствена сметка:
- да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, както и да ги почистват периодично от дървета, храсти, сухи треви и други горими материали.
- да кастрят клоните на дърветата, в непосредствена близост до обекта или съоръженията.
- да определят пожароопасните места като ги обозначат и обезопасят.
8. Собствениците и ползвателите на горски територии са длъжни да планират и извършат необходимите мерки за защита на горските територии от пожари, както и да участват в гасенето им в горските територии съобразно възможностите си.
При поискване от органите на ПБЗН и в тяхна помощ да предоставят собствени спасителни, пожарогасителни, съобщителни, превозни и други наличи средства, необходимо за бързото ликвидиране на пожара.
9. Собствениците или ползватели на сгради и постройки в горски територии да осигурят и поддържат минерализована ивица с широчина не по малко от 3 /три/ метра, която отделя имотите им от горските територии.
10. Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии, са длъжни да спазват правилата за пожарна безопасност в тях.
11. Председателите на ловно-рибарски дружинки трябва да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност в горските територии.
12. Кметовете на кметства от Община Борован да организират денонощна телефонна връзка с органите по пожарна безопасност и защита на населението, по места, за своевременно информиране в случай на пожар.
13. Лицата, забелязали пожар в горските територии, незабавно да подават сигнал на телефон 112.
14. При възникване на пожар в горските територии на Община Борован, незабавно да бъде предоставяна информация на денонощен оперативен дежурен по съвет в Община Борован.
10.04.2021, 11:11 часа
1042 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha