Прокуратурата плаща 2 бона на мъж от Монтанско, неправомерно обвинен и лежал в затвора

Прокуратурата плаща 2 бона на мъж от Монтанско, неправомерно обвинен и лежал в затвора Окръжен съд - Монтана потвърди решение на районния съд, с което Прокуратурата на Република България е осъдена да плати на Г. Л. Г./42 г./ от село Д. Б., област Монтана 2000 лева обeзщетение за претърпени неимуществени вреди от неправомерно повдигнато обвинение за кражба, изтърпял е наказание „Лишаване от свобода“, но по-късно досъдебното производство е било прекратено.  
През 2013 г. срещу Г. Л. Г. е било образувано наказателно дело за извършена кражба в условията на опасен рецидив, по което той е бил признат за виновен и осъден на „Лишаване от свобода“ като е излежал в затвора 9 месеца и 17 дни. С решение на ВКС от 2015 г. наказателното производство срещу Г. Л. Г. е било възобновено и на 19 август 2015 г. с постановление на Районна прокуратура - Монтана досъдебното производство срещу него е прекратено поради недоказаност на обвинението по безспорен начин. Г. Л. Г. е завел срещу Прокуратурата дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/, с което е претендирал за обезщетение от 10 000 лева за претърпени неимуществени вреди заради неправомерно повдигнатото обвинение и лишаването му от свобода. С решение от 13 октомври 2020 г. РС- Монтана е осъдил Прокуратурата да заплати на Г. Л. Г. 2000 лева обезщетение за неимуществени вреди, както и да му плати разноските по делото.
Районна прокуратура - Монтана обжалва постановения от районния съд акт като твърди, че у Г. Л. Г. не е настъпило емоционално увреждане в социален и здравословен план, изразило се в преживени унижение и стрес, и моли за изменение на решението на съда и постановяване на ново, с което да се отхвърли или бъде намалено присъденото обезщетение. След като се запозна с всички факти и документи по делото въззивният съд прие, че са налице предпоставките на закона за ангажиране отговорността на държавата в лицето на Прокуратурата на Република България, от чиито действия са причинени вреди на Г. Л. Г. като незаконно му е повдигнато обвинение за престъпление, за което е бил оправдан.
„Безспорно насочената към ищеца наказателна репресия е засегнала неговата чест и достойнство, осъждането  му е допринесло за една несигурност относно бъдещето му в личен план“, обяви съдът и потвърди присъденото на Г. Л. Г. обезщетение от 2000 лв. като „справедливо и достатъчно, за да го компенсира за претърпените от него вреди“.
Решението не подлежи на касационно обжалване.

*Снимката е илюстративна
20.05.2021, 09:18 часа
1337 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha