Откриха паметник на полк. Илиев на брега на река Дунав в Лом /снимки/

Откриха паметник на полк. Илиев на брега на река Дунав в Лом /снимки/ Паметник на героя от Балканските (1912 – 1913) и Първата Световна война (1915 – 1918) полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, тържествено бе открит в Дунавския парк в Лом. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети мемориала и отслужи молебен в памет на воините, сражавали се и дали живота си за свободата и независимостта на България. Ученици от СУ „Димитър Маринов“ рецитираха стихове и заедно с граждани поднесоха цветя и венец на новооткрития паметник. Мемориалът на полк. Илиев, изработен от Красимир Сурулейски, бе вдигнат благодарение дарителството на известния онколог и родолюбец проф. Иван Гаврилов. Той сподели идеята си това да е първата стъпка към създаването на Алея на славата, където да бъдат увековечени полк. Борис Дрангов, кап. Димитър Списаревски, Димитър Маринов.
„Сърдечно благодаря на нашия земляк проф. Иван Гаврилов, благодарение на който бе вдигнат паметникът на полк. Илиев. Като кмет и ломчанин, напълно подкрепям и ще съдействам за да изградим заедно Алеята на славата. Защото, както казва проф. Гаврилов, по-страшно от рака е само забвението.“, каза кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов. 
Емилия Кожухарова, правнучка на командира на 15-и пехотен Ломски полк, автор на книгата „Полковник Стефан Илиев. Един живот за България“, сподели, че Лом е единственият град в България, в който има улица, наименована „Полк. Илиев“, както и улици „Чеган“, „Червена стена“, „Каймак Чалан“,  които увековечават героизма на „Ломци“ през Първата Световна война.
„Важно е да запазим българският дух. Този български дух, който винаги се е крепял на три неща: на словото, вярата и на силата на меча. Не може да не сме благодарни, да не знаем нищо за тези хора, които на върха на щиковете си са извоювали правото да я имаме България. Защото ако не бяха те, ние нямаше да сме тук и сега и да сме същите.“, сподели Емилия Кожухарова. 
 
23.05.2021, 16:39 часа
1849 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha