Билкова аптека: Ето кой чай за кое заболяване помага

Билкова аптека: Ето кой чай за кое заболяване помага Чаят е най-вкусното лекарство, създадено от природата. Малко плодчета или няколко листенца, събрали в себе си силата на природата, ни помагат да се почувстваме по-добре, да сме по-здрави или пък изобщо да не се разболяваме.
От поколение на поколение се предават някои от най-известните билки и техните действия- мащерката е против кашлица, лайката е когато те боли гърлото, а ментата е за успокоение.
Има обаче още, при това достъпни билки, които могат да ви помогнат за облекчаване на повечето често срещани състояния – настинка, подуване на стомаха, напрегнатост или цялостно прочистване на организма.
Вижте кой чай за кое заболяване помага:

Маточина – против стрес
Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие.
Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Мента и джоджен против болки в стомаха
Двете билки са братовчеди, затова ги слагаме на едно място. Освежаващият ментов чай много помага против газове, а чаят от джоджен е страхотен, ако сте преяли предишната вечер с нещо тежко и мазно.

Черен чай вместо кафе
Черният чай е богат на антиоксиданти и хидратира тялото, за разлика от кафето, което го дехидратира. Енергийният тласък, който ще получите от кафето, може да се ви се стори по-силен в началото, но бързо ще отмине. Докато черният чай ще ви разсъни и ободри по-бавно, но за сметка на това – за целия ден.
А и пиенето на чай е много по-аристократично занимание от някакво си там кафе. Като не останаха принцове за женене, поне с чай да се докоснем до британските традиции.

Мащерка против кашлица
Ароматният чай от мащерка, с една лъжица мед е първото „лекарство“ против започваща инфекция на горните дихателни пътища.
Като цяло билката има противовъзпалително действие, богата е на антиоксиданти и няма да сбъркате, ако завършвате по-често дните си с такъв чай.

Лайка против безсъние
Много помага против безсъние. Има успокояващ ефект и действа добре и на гърлото.

Жълт кантарион против депресия
Жълтият кантарион е безспорен лидер сред билките при депресивни състояния, стрес, тревожност, безсъние, паническо разстройство. Качествата му на антидепресант са научно доказани. Билката повишава нивото на серотонин (хормон на щастието), който се смята отговорен за настроението на човека.

Джинджифил против гадене и рак
Ако държите мед с настърган джинджифил в хладилника, значи имате най-хубавия и полезен чай. Просто разтворете лъжица от сместа в чаша топла вода и се насладете на сгряващия му ефект.
Джинджифилът помага срещу гадене, възпаления и има протираков ефект.
11.06.2021, 12:29 часа
957 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha