Само за година: Населението на Русия се стопи с 510 хил. души

Само за година: Населението на Русия се стопи с 510 хил. души С 510 000 души се е стопило населението на Русия само за една година. Неутешителната демографска тенденция бе оповестена в понеделник от националната статистическа агенция. В някои региони показателите са фрапиращи.
В руската република Татарстан, например, темпът на намаляване на населението се е увеличил цели 72 пъти за споменатия период. А в Санкт Петербург – 58 пъти. Като основна причина за негативната демографска тенденция здравните власти сочат високата смъртност от коронавирус през последните 12 месеца.
Междувременно стана ясно, че към началото на есента населението на Русия ще придобие т.нар. колективен имунитет срещу „COVID-19“, което би трябвало да сложи край на епидемията в страната и огнищата вече да носят локален характер. Това сочат прогнозите на експертите.
Освен това се очаква в края на лятото да бъдат отменени всички ограничителни мерки, въведени с цел неразпространение на COVID-19.
Най-вероятно Русия е успяла да избегне третата вълна на коронавирус. Тук през последния месец не се наблюдава ръст на заболеваемостта от „Ковид-19“, като прогнозите са оптимистични и се очаква още в края на лятото да бъдат отменени и последните ограничителни мерки. За денонощие в Русия новите случаи на COVID-19 вече не надхвърлят 10 000, което е най-ниският показател от октомври м.г. досега.
В тази връзка столичните власти решиха преди дни да съкратят с 4500 броя на болничните легла за лечение на пациенти с COVID-19. Освен това  бяха отменени почти всички ограничения, въведени във връзка с неразпространението на вируса. Отпадна изискването към работодателите 30% от персонала да работи от вкъщи.
Тази мярка вече става доброволна. Отвориха врати нощните заведения, баровете, дискотеките, ресторантите, фитнес залите, кината и моловете. Московските здравни власти отбелязват още една положителна тенденция - за първи път от лятото на миналата година в местните болници са свободни 50% от леглата, предназначени за лечение на пациенти с коронавирус. 
14.06.2021, 12:29 часа
720 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha