Новозаразените с индийския вариант на COVID-19 у нас работят в столичния градски транспорт

Новозаразените с индийския вариант на COVID-19 у нас работят в столичния градски транспорт Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант са колеги – работят в Столичен електротранспорт,  заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ива Христова. Тя уточни, че не се знае на какви позиции са работели и се издирват контактните им лица. 
Чужденец е първият пациент у нас с Бета варианта на COVID-19, идващ от ЮАР, допълни директорът на НЦЗПБ и поясни, че той е временно пребиваващ у нас.
По думите ѝ симптоматиката му е лека, в момента се намира под карантина. Тя обясни, че през последната седмица в НЦЗПБ са били секвенирани 200 проби, като при 190 е доказан британският вариант на заразата.
„В проби, изпратени от „Пирогов“ се доказаха седем щама, принадлежащи към Делта варианта на COVID-19, индийският коронавирус, и един към Бета варианта, тоест южноафриканският. Това са проби, изпратени в периода 6-14 юни“, обясни проф. Христова.
Според нея предстои да се установят още заразени с Делта варианта. 
Не се знае дали лицата са пътували в чужбина, издирват се и контактните. Само един от пациентите, регистрирани с Делта варианта у нас, е хоспитализиран – за него се грижат медиците от „Пирогов“, той е с двустранна пневмония, сатурация 80 и нужда от кислород, но се подобрява.
Останалите 6 са с леки симптоми и са на домашно лечение.  
„Четири от пробите са във възрастовата група 30-40, четири са на лица от възрастовата група 40-50. Шест от осемте са на мъже и две са на жени“, каза директорът на НЦЗПБ и добави, че предстои да се изясни има ли връзка между пациентите с новите разновидности на заразата.
Тя беше категорична, че ваксините защитават срещу новите варианти и призова хората да не подценяват опасността от тях, защото се разпространяват много по бързо от познатите до момента у нас вариации.
„Секванираме предимно проби на пациенти, които са с тежка симптоматика, завръщат се от чужбина и са положителни, повторно преболедували, ваксинирани“. 
Проф. Христова заяви, че при скок на новозаразените може да се затегнат противоепидемичните мерки.
28.06.2021, 14:58 часа
1025 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha